ש: אני עושה עיסוי על פי האינטואיציה ואומרים שיש לי ידיים טובות. למה ללמוד באופן מקצועי?
ת: מגע הוא צורך בסיסי ויכולת בסיסית של כל אדם. נולדנו לגעת ולקבל מגע. לכן, כל מגע בעל כוונה טובה ושאינו אלים בד"כ ירגיש טוב למקבל. אולם עיסוי אינו מגע אקראי אלא מגע מכוון, מובנה ומודע. הקורס מיועד להכשיר את האדם כך שיידע לעסות במגוון טכניקות שמיטיבות עם המטופל, ובה בעת הוא לומד יציבה נכונה ששומרת עליו שלא יתעייף ולא יפצע. חשוב כמו כן, שהוא ידע איך לא לפגוע במטופל. מעבר לכך לומדים להבין את האפקט של כל תנועה, את הקשר בין הטכניקות השונות ואת הסדר הנכון שלהן. מעסה מקצועי יודע לחבר בין הרגש שבידיים, הידע וההבנה של הטכניקה והאכפתיות שבלב.
ש: כמה שעות לימוד מספיקות כדי ללמוד עיסוי באופן מקצועי?
ת: דרישות האיגוד לקורס בסיסי בעיסוי עם שמנים עומדות כיום על 100 ש"ל (75 שעות שעון) מינימום. הדרישות לקורס עיסוי תאילנדי הינן 106 ש"ל (80 שעות שעון). היקף שעות הלימוד נקבע על פי מה שמקובל כיום ברוב המדינות בארה"ב ואירופה. בקורס קצר יותר יהיו חסרים תכנים מסוימים: או שיהיו פחות טכניקות, או פחות חומר עיוני, או שלא יהיו מספיק תרגולים בהשגחת המורה. בסופו של דבר, פחות זמן עם המורה פירושו, פחות זמן הכשרה ויכולת מקצועית נמוכה. כאמור, היקף השעות שנקבע בתקנון האיגוד אינו גחמה, אלא תוצר של ניסיון רב שנים של מעסים מנוסים מרחבי העולם. בית 'לוטוס' הנו בית ספר מוכר ע"י האיגוד הישראלי למקצועות העיסוי. משמעות הדבר שאנו עומדים בדרישות המקצועיות של האיגוד הן בהיקף השעות והן בהיקף התכנים.
ש: אז למה יש כאלו שמלמדים קורסי עיסוי קצרים יותר?
ת: תחום העיסוי והרפואה המשלימה עדיין פרוץ. כלומר אין חוק או תקנה בנושא זה המסדירים אותו ע"י הממשלה. איש הישר בעיניו יעשה על פי שיקוליו, ולא תמיד השיקולים הם רק מקצועיים. בתי ספר מלמדים לפעמים קורסים קצרים משום שקורס קצר מחירו נמוך יותר, מה שמושך יותר תלמידים ששמים את השיקול המקצועי בעדיפות נמוכה.
הלשכה לרפואה משלימה נפגשת עם משרד הבריאות על בסיס קבוע במטרה לטפל בנושא זה. הלשכה קיבלה מנדט להקים את מועצת ההסמכה לפיקוח על בתי הספר ומוסדות הלימוד. לשכה זו והאיגודים המקצועיים הם כיום הגוף הבלתי תלוי היחיד שמציב אמות מידה מקצועיות. מטרת הלשכה היא לקבל מנדט מלא להסדיר את התחום בדומה ללשכת עורכי הדין, לשכת רואי החשבון וכו'. יש להניח שהסטנדרטים עוד יעלו עם התבגרות והבשלת התחום ולא סביר להניח שירדו.
ש: אם אני לא מתכוון להיות מעסה מקצועי אלא רק לפנק את בני המשפחה וחברים יספיק לי קורס עיסוי קצר?
ת: קורסים וסדנאות קצרים מיועדים למי שרואה בעיסוי תחביב בלבד. ישנם קורסים וסדנאות המיועדים לזוגות בלבד, לפנויים פנויות ולקהל הרחב. מגע הוא צורך בסיסי חיוני המעניק לנו רגיעה ונחמה החיוניים כל כך בחיים המודרניים מהירי הקצב והמתח. המגע הוא סוג של תקשורת לא מילולית שבעזרתה המשתתף יכול לחזק ולהעמיק את הקשר הזוגי שלו ואת הקשר עם ילדיו. העשרת מיומנויות המגע מאפשרת להביא לקשר עם בני המין השני פן נוסף המעשיר אותם. מה שנלמד בקורס מקוצר יכול גם לשמש כעזרה ראשונה לחברים ומשפחה על מנת להקל על מתח נפשי ושרירים תפוסים.
גם אם החלטת לקבל הכשרה קצרה, רצוי לעשות זאת עם איש מקצוע ולבדוק את הרקע שלו. גם אם זו סדנא בת שני מפגשים, לא היית רוצה שמי שמעביר אותה יהיה אחד שסיים לפני חודשיים את קורס העיסוי שלו. גם את המעט שלומדים במסגרת כזו רצוי לעשות בצורה הנכונה. הרבה אנשים 'גילו את עצמם' בקורס מקוצר שכזה והפכו למעסים מקצועיים. לעיתים,רצוי ללמוד בכל מקרה קורס מלא כי ההבדלים בכמות השעות והכסף יכולים להיות זניחים אבל ההבדלים ברמה משמעותיים. אחד ההבדלים בין קורס מקוצר לקורס באורך מלא הוא ההבדל ברמת הביטחון שיש למסיימים ביכולת שלהם. בקורס מלא מוקצה יותר לתרגול חוזר מה שמשריש את השליטה בטכניקה ומאפשר למורה הזדמנות נוספת לתקן את התלמידים. אם יש לך מחשבה על כך שבעתיד אולי תרצה לעסוק בעיסוי, מומלץ להשקיע בקורס ארוך עם תעודה כדי לא לעשות שוב את הקורס בעתיד. בקורס קצר המיועד לעיסוי כתחביב לא נהוג בד"כ לעשות בחינה ולכן אין תעודת הסמכה אלא מכתב המעיד על ההשתתפות בסדנא.
ש: מה ההבדל בין ש"ל ל ש"ש?
ת: ש"ש = שעות שעון. זה הזמן בשעות עגולות שנמשך הקורס. ש"ל = שעות לימוד אקדמאיות. שעת לימוד מוגדרת כ - 45 דקות. חשוב לבדוק לא רק את אורך הקורס אלא, לדעת האם המספר של השעות הקורס הוא שעות בשעון או שעות לימוד אקדמאיות. למשל, 100 ש"ל הם רק 75 ש"ש. זה יאפשר לך להשוות בין קורסים שונים. קורס במחיר נמוך, עלול להתברר כיקר ביחס לקורס אחר, שמחירו בשקלים קצת יותר גבוה, אבל בפועל נותן הרבה יותר שעות לתלמיד. רצוי תמיד להשוות גם את מחיר שעת לימוד בקורס.
ש: אז אם אין חוק למה לא לחכות?
ת: תהליכי ההסדרה של תחום העיסוי כבר החלו, כך שזו רק שאלה של זמן עד שיעבור חוק או תקנה. כאשר זה יקרה, מי שהכשרתו חסרה יאלץ להשלים את לימודיו. מי שכבר חבר מוכר באיגוד המקצועי שלו ומטפל רשום בפנקס המטפלים הארצי יקבל את הרישיון באופן מידי. קורס קצר יכול לשמש למטרות תחביב בלבד. מי שרוצה להיות מקצועי מבזבז את זמנו וכספו בלימודים שהם מראש חובבניים. מקצוען אמיתי לא מחכה שמישהו יכריח אותו להיות מקצועי. הטיפול בעיסוי כרוך בעבודה עם גוף וחיים של אנשים, לכן, מן הראוי להתייחס לכך ברצינות הראויה. לסיכומו של דבר, ממי היית רוצה לקבל טיפול? ממקצוען או מחובבן? למי היית מוכנ/ה לשלם יותר? ידוע לכל מטפל ששיטת השיווק העיקרית בתחום העיסוי היא המלצות מפה לאוזן. אנשים בד"כ יספרו לחברים שלהם - או על טיפול מעולה שקיבלו או על טיפול גרוע. טיפולים בינוניים, אף אחד לא זוכר. הכשרה לקויה היא מתכון בטוח לטיפול בינוני או גרוע. ההצלחה המקצועית והכלכלית שלך קשורים קשר ישיר לרמת ההכשרה שלך.
ש: ראיתי קורסים שמציעים באותו קורס עיסוי שוודי, צרפתי, תאילנדי, לומי לומי, סיני, עיסויי ספא, אבנים חמות, איור-ודה ועוד. למה אצלכם יש הפרדה בין הסגנונות ואין קורס עיסוי אחד המשלב אותם?
ת: לכל סגנון עיסוי יש ייחוד משלו. הסגנונות התפתחו על פי הצרכים של האוכלוסייה באותה המדינה בה בם פותחו, והם נושאים איתם לעיתים תבונה רבת שנים. התבונה מתבטאת בקשר בין התנועות השונות והעוצמה טמונה ברצף שלם של תנועות שיוצרות בסופן אפקט ייחודי. לכן, לשלוף טכניקה מפה וטכניקה משם מבלי להבין את ההקשר הרחב שלהן זו החמצה של המהות של העיסוי. אתן לך דוגמא: בתפוז יש ויטמין C, ויטמין E וברזל. הויטמין C שומר על הויטמין Eשלא יתחמצן, והויטמין C מגביר את ספיגת הברזל. כך בתפוז מתקיים האפקט הסינרגיסטי שאומר ש"השלם גדול מסכום חלקיו". זאת אומרת, שאם ניתן כל אחד בנפרד לא נקבל את האפקט העוצמתי של השילוב שלהם. שיטות העיסוי, כמו התפוז, עברו שנים של התפתחות ואבולוציה, ויש לכבד זאת. לכן, אני מלמד כל סגנון על בוריו על מנת שהמטפלים יבינו כל שיטה ושורשיה לעומק. רק לאחר שיש את ההבנה הזו, ניתן לשלב אלמנטים אבל השילוב הוא תוצאה של ידע וחשיבה. ניתן לומר שאני מלמד את התפוז כתפוז, את השזיף כשזיף, את התפוח כתפוח ולא מלמד מראש את ה'סלט פירות' שניתן ליצור מהם. לכאורה, זה נשמע טוב ללמוד קורס שכבר יש בו 'הכל' והוא מגוון מאד אבל בסופו של דבר מדובר בסדרת 'טעימות'. קורסים שונים מקבלים כותרות אטרקטיביות כגון: "עיסוי משולב", "עיסוי בכיר", "עיסוי הוליסטי מעמיק" וכו'. חשוב לברר היטב מה עומד מאחורי הכותרות. קורס של 60 שעות שיש בו 'הכל', נשמע לא אמין. למעשה מדובר ב'קצת' מזה ו'קצת' מזה והמטפל יודע בסוף 'קצת' עיסוי.
ש: מה ההבדל בין קורס עיסוי הוליסטי לקורס עיסוי רפואי?
ת: כאשר לומדים עיסוי לומדים ראשית את עקרונות העיסוי הבסיסיים. עקרונות אלו מיועדים לאנשים בעלי בריאות תקינה ובד"כ בקורס לומדים גם התוויות נגד כלומר למי לא עושים עיסוי או עושים עיסוי חלקי בלבד.
מכיוון שלעיסוי יש השפעות מיטיבות על הגוף, הנפש ובריאותנו בפרט. ומכיוון שהגדרת המילה 'מחלה' הינה לעיתים מעורפלת הרי שיש שקוראים לקורס העיסוי הבסיסי, 'קורס עיסוי רפואי'. לדוגמא: שריר תפוס שיש בו ריכוז גבוה של חומצת חלב הוא לא מצב תקין. עיסוי לאחר קורס בסיסי בהחלט יכול לשחרר אותו ולהטיב עם המטופל. אולם מבחינת העולם הרפואי הקונבנציונלי, שריר תפוס אינו מוגדר כמחלה.
קורס המוגדר כקורס עיסוי רפואי הנו לרוב קורס מתקדם יותר הנשען על ידע מוקדם בעיסוי וכן על ידע נרחב באנטומיה, פיזיולוגיה ופתלוגיה. למעשה כל מעסה צריך להיות גם בעל ידע בסיסי בהכרת גוף האדם. אולם, מי שמתכוון לטפל במצבים מורכבים זקוק לידע מעמיק יותר על הפתלוגיה הספציפית בה הוא מתכוון לטפל.
עיסוי רפואי מכוון בד"כ לעזור במקרים שקשורים לפתלוגיות נפוצות הקשורות לשלד ולשרירים. לדוגמא: כאבי גב כרוניים, דלקות אקוטיות וכרוניות הכוללות מצבים כמו כתף קפואה, מרפק טניס ועוד. במקרים מסוימים ניתן לעזור במצבים של בלט או פריצת דיסק והצרויות של תעלות עצביות. גם טיפול בנשים הרות דרוש ידע נוסף שהוא מעבר למה שנלמד בקורס למתחילים.
בקורס עיסוי רפואי לומדים גם מה לא עושים וכן לומדים טכניקות נוספות ומורכבות יותר. בהקשר הרפואי אפשר להשוות את הקורס הבסיסי לקורס בו רוכשים את ארגז הכלים ואילו את הקורס הרפואי לקורס בו לומדים להשתמש בכלים האלו במצבים מורכבים תוך שמעשירים את הארגז בעוד כלים.
היבט נוסף של העיסוי הרפואי קשור לתהליך המתחולל במהלך הטיפול. במהלך עיסוי רגיל בספא האווירה רגועה. המטופל נכנס בחיוך וציפייה ויוצא עם חיוך יותר גדול כאשר התהליך כולו מהנה מאד. בעיסוי רפואי האווירה שונה בתכלית. המטופל מגיע עם כאב או אי נוחות כאשר משהו מציק ומטריד את מנוחתו. לעיתים הכאב חזק ופוגע באופן רציני באיכות חייו. הטיפול ברבים מהמקרים יכול להיות מלווה בכאב בדרגות שונות כאשר לאחריו יש לעיתים 'ריאקציה' שהיא תגובת הגוף לטיפול ומהווה החמרה זמנית שמוקלת רק לאחר מספר ימים. לרוב המטופל נזקק למספר טיפולים על מנת לראות שיפור אמיתי והחלמה. יש אם כן הבדל תהומי בין טיפול באדם הנאנח מהנאה לבין טיפול במי שנאנח מכאב. מהמטפל נדרשים כוחות נפש לשאת את סבלו של המטופל ומיומנות אחרת הקשורה גם לתחום יחסי מטפל-מטופל.
ש: האם אוכל לאחר קורס עיסוי למצוא עבודה בתוך ארגונים מוסדיים כמו קופות החולים?
ת: קופות החולים משלבות יותר ויותר מטפלים מתחום הרפואה המשלימה ובתוכם מעסים. יחד עם זאת מכיוון שמדובר במוסד רפואי במהותו האוריינטציה היא טיפולית. המעסים נדרשים להגיע עם ידע רב יותר מאשר רק קורס עיסוי בסיסי. הם נדרשים לדעת אנטומיה, פיזיולוגיה ופתלוגיה ברמה גבוה ולהיות מסוגלים לתקשר עם הצוות הרפואי ב'שפה' שלו. הם נדרשים לדעת עיסוי רפואי משום שמי שמגיע לטיפול בקופ"ח לא בא לספא להתפנק.
ש: האם קורס עיסוי אחד מספיק כדי להפוך למטפל מקצועי?
ת: קורס שיש בו את הכמות המתאימה של שעות לימוד, חומר עיוני ושעות תרגול בשילוב הנכון יכשיר את המטפל להיות איש מקצוע טוב. יחד עם זאת עליך לדעת שאת הקורס המעשי חייב ללוות קורס היכרות בסיסי עם גוף האדם. קורס זה נערך בנפרד והוא מלמד על האנטומיה, הפיזיולוגיה ופתלוגיות נפוצות. על פי האיגוד נדרש קורס בהיקף של 120 ש"ל. השילוב של שני קורסים אלו הוא התחלה טובה למסע שבעצם אינו נגמר. מטפל מקצועי שואף תמיד לעלות ברמה ולהרחיב את ידיעותיו. קורסים וסדנאות נוספים הם לכן כמעט בבחינת הכרח. הכשרות נוספות חושפות את המטפל לקהלי יעד חדשים והוא מרחיב את קהל לקוחותיו. מטופלים שלא אוהבים להתפשט זקוקים לטכניקות שונות ממה שקיים בשיטות המבוססות על שימוש בשמן. על מי שאוהב עיסוי חזק ועמוק כדאי לטפל על מזרון שם השימוש במשקל מאפשר עוצמה גדולה במאמץ קטן. ככל שהמטפל יכול לטפל במגוון טכניקות כך הוא מעלה את הסבירות שמטופלים יבואו בתדירות יותר גבוהה לטיפולים שונים. כמובן, ידוע שעולה פי 5 להביא מטופל חדש מאשר להחזיר מטופל קיים.
ש: מה זה האיגוד הישראלי למקצועות העיסוי?
ת: ב - 1992 החליטו אנשי המקצוע המובילים בארץ להתאגד על מנת לקדם את ענף העיסוי בישראל, לתמוך בעוסקים בו ולמגר את תופעת השרלטנות. האיגוד חבר לאיגודים מקצועיים אחרים מתחום הרפואה המשלימה (רפלקסולוגים, נטורופתים, מרפאים סינים, הומאופתים, תזונאים ועוד) ויחד הם מהווים את ארגון הגג של הרפואה המשלימה. האיגוד משרת את חבריו בדרכים רבות, כנסים מקצועיים, בטאון, ביטוח מקצועי מוזל למטפלים, הטבות בבתי עסק וייצוג מול גופים פוליטיים כמו משרד הבריאות והממשלה. האיגוד גם הציב סטנדרטים מקצועיים על מנת שהציבור הרחב יקבל טיפולים ממעסים בעלי הכשרה נאותה. האיגוד מקבל כחבר את כל מי שלמד באופן רציני. כל חבר מקבל מדרג (מתמחה, מוסמך ובכיר) המכיר בו ובהיקף הכשרתו.
אנשים שונים משמיעים לעיתים שמועות לגבי האיגוד מתוך אינטרסים אישיים. את הנאמר יש לברר עם האיגוד עצמו במזכירות 08-9404470 או דרך אתר האיגוד www.imba.org.il
ש: אז מה זה 'בית ספר מוכר לעיסוי' ?
ת: לאיגוד שלוש קטגוריות ל'הכרה':
.1הכרה במעסה על פי רמת הכשרתו.
.2הכרה במורה על פי רמת הכשרתו. (רק מטפל בדרגת בכיר רשאי ללמד לבד בכיתה).
.3הכרה בבית ספר על פי רמת ההכשרה שהוא מעניק.
לכן, יעשה בחוכמה מי שהולך ללמוד עיסוי ויברר מי המורה ומה הכשרתו כמטפל (מטפל בדרגת מוסמך רשאי ללמד רק תחת פיקוח של בכיר), יברר מה ניסיונו כמורה ורצוי לבקר בכיתה שלומדת אצלו. יבדוק האם היקף הקורס עומד בדרישות המקצועיות של האיגוד. זאת משום שמורה מוכר יכול להעביר קורס מקוצר. כלומר, למרות שהמורה מוכר, הקורס המקוצר לא יהיה מוכר כי הוא לא עומד בדרישות האיגוד למינימום ש"ל לאותו הקורס. מעבר לכך שההכשרה לקויה, האיגוד יסרב לקבל את הבוגרים של קורס זה כחברים.
'בית ספר מוכר' זו ההכרה הגבוהה ביותר ומשמעותה שהמורה והמקום עוברים ביקורות של מועצת ההסמכה, שהיא זרוע מפקחת של הלשכה לרפואה משלימה. משמעות הדבר היא - פיקוח כפול הן של האיגוד המקצועי הישיר והן של ארגון הגג של כל האיגודים המקצועיים. רק 'בית ספר מוכר' עובר ביקורים של נציגים מטעם מועצת ההסמכה.
כאשר מישהו אומר שהוא 'מוכר' יש לברר על ידי מי? הכרה ע"י חברת ביטוח אינה הכרה מקצועית. למעשה, חברת ביטוח שמכבדת את עצמה לא תבטח מטפל שהכשרתו נמוכה ממה שהאיגוד המקצועי הגדיר. חברת ביטוח היא גוף פרטי שמונע משיקולים כלכליים ומכיר בכספו של המבטח.
גם האמירה 'מוכר' באגודת המעסים היא מעורפלת. מטפל מוכר בדירוג 'מוסמך' הוא בהחלט לא 'מורה מוכר'. יש לוודא שמי שמלמד הוא 'מורה מוכר' ושהמוסד הנו 'בית ספר מוכר'.
ש: איזה תואר אקבל בסיום קורס העיסוי?
ת: התואר המתאים והאמיתי יהיה "בוגר קורס... וסה"כ ש"ל...".
יש להיזהר מהבטחות לתארים מפוצצים שאין מאחוריהם כלום. תארים כמו 'ד"ר לעיסוי' הם ריקים מתוכן. בתרבות שלנו המילה ד"ר פירושה או רופא או אדם שסיים תואר שלישי באוניברסיטה. בכל מקרה מדובר בשנים רבות של לימוד ולא בקורס או שניים. גם התואר 'מטפל בכיר' אינו מתאים למי שלמד שני קורסים וחצי. על פי האיגוד מדובר במי שלמד 1100 ש"ל והוא בעל ותק של 5 שנים בתחום כמטפל. ולצורך השוואה, 'מטפל מוסמך' הוא מי שצבר 500 ש"ל. מי שסיים קורס אחד בעיסוי נחשב כ'מתמחה'. בארצות רבות אין נותנים למטפלים רישיון לעבוד בתחום אם לא למדו לפחות 500 ש"ל. במדינת ניו-יורק לא תוכלו לעסוק בעיסוי אם לא למדתם לפחות 1000 ש"ל. המלצתי היא להיצמד למדרגים שנותן האיגוד המקצועי.
ש: מדוע ללמוד עיסוי? ואילו תועלות יש בו?
ת: לעיסוי תועלות והשפעות רבות הנעות על רצף שלם של חוויות. החל מהנאה וכייף וכלה בתועלות רפואיות. העיסוי מפנק ומחזק את הקשר בין אנשים הוא מעניק לנותן הזדמנות לתת מעצמו ולחוות את חדוות הנתינה. הוא מאפשר למקבל להתמסר ולהתענג על זמן ותשומת לב המוקדשים כולם לו. הוא מגביר את האינטימיות והחושניות בין בני זוג. מפיג מתח נפשי וכמובן מתח גופני בשרירים. משחרר כאב ושרירים תפוסים, מגביר זרימת דם ועוזר לשחרור רעלים. מרפא מצבים רפואיים, מזרז החלמה מפציעות ומונע כאבים ומחלות עתידיות.
מי שבוחר בו כמקצוע הופך לאדם שחייו מכוונים להביא אנשים אחרים למקום טוב יותר. התגמול על כך אינו רק כספי אלא רוחני ונפשי.
ש: אז איך בוחרים בין כל בתי הספר לעיסוי והקורסים השונים?
ת: להלן 7 כללים חשובים לבחירת מקום ללימודי עיסוי:
1. המורה - הדבר הראשון שקובע את הצלחת הקורס זה המורה. לכן, רצוי לפגוש אותו, לקבל המלצות ולהתרשם מניסיונו כמטפל וכמורה, איך הוא כאדם, מה אומרים עליו התלמידים.
2. הקורס – היקף הקורס (כפי שנכתב), היקף התואם את מה שמקובל בתחום העיסוי. סך הכל ש"ל ותכנים (מעשי, עיוני, תרגולים).
3. הכרה מקצועית ע"י האיגוד - לבקש לראות תעודת חבר, תעודת מורה מוכר ותעודת בית ספר מוכר המלמד על פי דרישות האיגוד הישראלי למקצועות העיסוי. יש מורים שהם חברים באיגוד אחר (נטורופתיה, רפלקסולוגיה, רפואה סינית) על פי מקצועם העיקרי ומלמדים עיסוי כעיסוק צדדי כי זה כדאי מבחינה כלכלית. פעמים רבות הכשרתם בתחום העיסוי מעטה ואף חסרה.
4. המקום – התחושה במקום והאווירה בו.
5. הצוות - האם 'יש עם מי לדבר'? האם מקיימים מה שמבטיחים? האם טפסים מגיעים בזמן? וכו'.
6. ציוד ומינהלה - החומרים שמשתמשים בהם, המזרונים, המיטות, השמנים וכו'. האם ניתן לכוון את גובה המיטות ולהתאים אותן לגובה התלמיד/ה? איך נראית חוברת הלימוד? איך נראים הטפסים?
7. המחיר – גובה המחיר והנחות, נוחות התשלום / תשלומים, מבצעים והטבות.
האם קראת את - המדריך המלא לבחירת מקום ללימודי עיסוי? ממש שווה לקרוא! - לחצו כאן
למעבר לפוסט הבא בטכניקות ושיטות - אבנים חמות מול קומפרסים חמים - יתרונות וחסרונות